Космическият телескоп James Webb (Джеймс Уеб) на  извърши изключително наблюдение

...
Космическият телескоп James Webb (Джеймс Уеб) на  извърши изключително наблюдение
Коментари Харесай

Вижте една от най-ярките звезди във Вселената - на ръба на превръщането й в свръхнова

Космическият телескоп James Webb ( " Джеймс Уеб " ) на  извърши извънредно наблюдаване на звезда Wolf-Rayet*. WR 124 е една от най-ярките, солидни и краткотрайни звезди, познати на индивида, която сега е на ръба на свръхнова**.

Телескопът направи първите пробиви през юни 2022 година Сега обаче за първи път мощните инфрачервени принадлежности на телескопа му разрешиха да улови несравними елементи от звездата, ситуирана в съзвездието Сагита, на 15 000 светлинни години от Земята.

Продължителността на живота на солидните звезди е къса

и малко от тях минават през рядката фаза, забелязана от телескопа на НАСА преди да експлодират в свръхнови. Това прави последните подробни наблюдения на тази неуловима фаза, изключително скъпи за астрономите.

По време на тази фаза, звездите отхвърлят външните си пластове, произвеждайки характерен ореол от газ и прахуляк. Звездата WR 124, да вземем за пример, е изгубила 10 пъти масата на Слънцето и продължава да го прави. Изхвърленият газ се охлажда и образува галактически прахуляк, който излъчва инфрачервена светлина, открита от мощните принадлежности на " Джеймс Уеб ".

Endings can be beautiful.
recently captured the rare, " blink & you'll miss it " (on cosmic time scales) radiance of a Wolf-Rayet star. During this phase of its life, a star sheds layers of gas & dust, just before exploding in a supernova.
— NASA Goddard (@NASAGoddard)
Астрономите се интересуват от произхода на галактическия прахуляк, който може да оцелее при интензивното влияние на свръхнова и да способства за общия " бюджет на прахуляк " на Вселената. Прахът е основен детайл в работата на Вселената, играещ основна роля при образуването на звезди, планети и даже градивните детайли на живота на Земята.

Във Вселената обаче има повече прахуляк, в сравнение с могат да обяснят актуалните теории за образуването на прахуляк, което води до така наречен " остатък в бюджета на прахуляк ". Това събитие съставлява завладяваща тематика за астрономите, която да изследват, до момента в който се стремят да придобият по-задълбочена визия за действието на Вселената.
 По-хладният галактически прахуляк свети в по-дългите междинни инфрачервени дължини на вълната, показвайки структурата на мъглявината на WR 124.
Източник:

По-хладният галактически прахуляк свети в по-дългите междинни инфрачервени дължини на вълната, показвайки структурата на мъглявината на WR 124.

Телескопът на НАСА разкрива мистерии

и нови благоприятни условия за проучване на галактическия прахуляк в невиждани елементи, изключително в инфрачервените дължини на вълните на светлината.

Близката инфрачервена камера на телескопа (NIRCam) съумя да балансира яркостта на звездното ядро на WR 124, една от най-масивните и ярки звезди във Вселената, с по-слабия заобикалящ газ.

Инструментът за междинна инфрачервена светлина (MIRI) на телескопа разкри тромавата конструкция на газовата и праховата мъгливост на изхвърления материал към звездата.

За първи път откривателите на звездния прахуляк имат задоволително подробна информация, с цел да изследват въпросите за производството му в среди като WR 124, като да вземем за пример дали праховите частици са огромни и задоволително изобилни, с цел да оцелеят при Свръхновата и да се трансфорат в забележителен принос към общия галактически прахуляк.

Подробното изображение на WR 124 улавя къс, само че плевел интервал на промяна, предлагайки неповторима опция за бъдещи открития, които ще хвърлят светлина върху мистериите към галактическия прахуляк, които до момента убягват на астрономите.

Способността на телескопа да следи тези редки небесни събития в невиждани елементи дава обещание да бъде огромен пробив в проучването на действието на Вселената.

*Звездите на Wolf-Rayet, постоянно съкращавани като WR звезди, са необичаен разнороден набор от звезди с необикновен набор, показващ видни необятни емисионни линии на йонизиран хелий и мощно йонизиран азот или въглерод.

**В астрономията свръхнова се отнася до няколко типа звездни детонации, пораждащи извънредно ярки обекти, които последователно избледняват в течение на няколко месеца или седмици.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР